Sopstvenim ulaganjem ka sistemskim rešenjima

PDF Štampa El. pošta

***Preuzet članak iz Bečejskog Mozaika***

 

U proteklih godinu dana u delatnostima JP Vodokanal su vidljive promene koje su prevashodno u funkciji uspostavljanja što efikasnijeg sistema vodosnabdevanja u postojećim uslovima i što kvalitetnijeg načina pružanja usluga svojim korisnicima. 

Radovi na izgradnji vodovoda na Gradistanskom putu
Aktivnost je bila vrlo intenzivna prvenstveno u prvoj polovini 2013. godine. Dosta toga je urađeno po pitanju kvaliteta i kvantiteta vodosnabdevanja kako u Bečeju tako i u naseljenim mestima, u Bačkom Gradištu i Bačkom Petrovom Selu.

Zaključno sa 14. avgustom ukupne investicije su obima od oko 30. 399.715 dinara a prema planu do kraja godine treba da se uloži još 8. 898.279 dinara tako da će ukupan obim investicija biti oko 40 miliona što je respektabilan poslovni rezultat, s obzirom na hroničnu besparicu i siromaštvo koje vlada već duže vreme. Pored investicija u održavanju izvorišta i pogona prerade vode, vodovodne i atmosferske i fekalne kanalizacione mreže, nabavku i zamenu dotrajale opreme i voznog parka dobar deo sredstava je uložen za kupovinu novih mašina neophodnih za efikasniji rad kao i u izgradnju i rekonstrukciju vodvodne mreže.

- Ono što želim da izdvojim jeste činjenica da smo obavili pretragu izbušenih bunara, počeli smo revitalizaciju, gde očekujemo povećanje kapaciteta naših izvorišta – kaže Slobodan Mitrović direktor JP Vodokanal. Radimo detaljnu kontrolu svih bunara koji su zapostavljeni, a nisu poništeni u pravom smislu reči. Realizovali smo sanaciju i opremanje bunara B0I-1 i revitalizaciju bunara B0. To su bunari koji su u prethodnom periodu bili napušteni. Zahvaljujući njihovoj revitalizaciji i sanaciji dobili smo dodatnih 10 litara vode u sekundi na postojećih 90 litara, čime smo povećali naš kapacitet za 10 procenata. Predstoji nam da ispitamo još pet bunara i ako se ispostavi da su neki od njih za crpljenje opremićemo ih i povezati u sistem čime bismo još više povećali naše potencijale.

Za sanaciju i opremanje bunara potrošeno je nešto više od 4 miliona dinara iz sredstava Vodokanala.

- Angažovana su sredstva direktno iz naših tekućih prihoda i uglavnom smo ih usmeravali na najkritičnije tačke kao što su bila ova dva bunara. Nismo bili u mogućnosti da se pozabavimo našim izvorištem koje mora da pretrpi dodatna ulaganja, međutim u toku su veoma intenzivni radovi na energetskoj efikasnosti, odnosno na usklađivanju veličine snage elektromotora i pumpi s izdašnošću bunara. Planiramo da ugradimo i frekventne regulatore a sve u cilju podizanja efikasnosti sistema i što kvalitetnijeg pružanja usluga našim korisnicima jer ćemo tako obezbediti stabilnost i sigurnost u vodosnabdevanju. U principu svi ovi zahvati nisu interventne, već sistematske prirode i namera nam je da se u narednom periodu steknu uslovi kako bi sistem bio što efikasniji za vodosnabdevanje građana.

Dosta toga je urađeno u naseljenim mestima gde je bio akutni problem vodosnabdevanja.

- U Bačkom Petrovom Selu smo započeli rekonstrukciju vodovodne mreže gde je dosta složen prioblem jer se vodosnabdevanje sastoji iz 9 vodnih zajednica koje su potpuno odvojene i koje imaju izuzetno neprimerene prečnike cevi, tako da je vodovodna mreža izuzetno malog kapaciteta. Utvrdili smo da je prioritet dovođenje vodovodne mreže u stanje da može da primi potrebnu količinu vode i doveli smo sistem pod veliki nadpritisak tako da pojedini delovi popuštaju pri radu sa tim pritiskom. Zbog toga smo se opredelili za parcijalnu, plansku zamenu vodovodne mreže. Povećaćemo kapacitet osnovne mreže preko tri puta, a posle ćemo razvode po kućama raditi na drugi način u skladu sa našim mogućnostima i u skladu sa platežnom moći građana koji žive u Bačkom Petrovom Selu.

Pokušali smo da izdvojimo jednu vodnu zajednicu, koja ima najkvalitetniju vodu, međutim ulaganja su velika. Radi se o oko 100.000 evra ili 10 miliona dinara samo za jednu vodnu zajednicu. Zbog visine tog iznosa smo, nažalost, odustali od ulaganja. Smatramo da je bolje da taj iznos usmerimo u ulaganje u samu vodovodnu mrežu, a da preko konkursa i projekata pokušamo da dobijemo sredstva.

Za projekte je obično potrebno i sopstveno ulaganje.

- Što se tiče projekata i sredstava koja treba da dobijemo imamo čvrsta uveravanja od lokalne samouprave da će sredstva za razliku od ove godine za sledeću biti predviđena u budžetu. Mi danas imamo pojedinačnu odluku za nekoliko ulica u Bečeju za kanalizaciju i to je na osnovu čega možemo da konkurišemo u pokrajinskim i republičkim fondovima. Međutim, za sledeću godinu, ukoliko se želi da se zaista počne sistemski rešavati distribucija vode u Bečeju i naseljenim mestima, mora se znatno više sredstva obezbediti kako bismo mogli građanima da omogućimo pristojan život.


 V.F.



HCCP sistem

U okviru ukupne investicije od oko 30 miliona dinara nalazi se i ulaganje, što je između ostalog i predviđeno zakonom, a to je uvođenje HCCP sistema koji se odnosi na zdravstvenu bezbednost hrane i pića, pa samim tim i vode.

- To ne samo da je zakonska obaveza, već je to i potreba, jer ukoliko se radi u skladu sa HCCP sistemom, građani su sigurni da je voda koju koriste ispravna. Mi smo bili u zakonskoj obavezi 2009. godine da uvedemo taj sistem, malo smo zakasnili, ali je ovo potvrda da se radi sistemski i da imamo plan i radimo sve prema propisanim postupcima i uputstvima za rad.-rekao je Slobodan Mitrović.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 26 avgust 2013 10:00
 
Vesti Sopstvenim ulaganjem ka sistemskim rešenjima

Anketa

Da li ste zadovoljni uslugama Online Servisa?
 

Anketa

Kako ocenjujete usluge JP Vodokanal-a?