Za vodovod u Bačkom Petrovom Selu 46,8 miliona dinara

PDF Štampa El. pošta

Mr Vuk Radojević: Za vodovod u Bačkom Petrovom Selu 46,8 miliona dinara

Meštani Bačkog Petrovog Sela uskoro će imati belu vodu u vodovodnim cevima, koja može da se hloriše i koja je mnogo kvalitetnija od sadašnje, “žute vode”. Naime, u dogovoru čelnika bečejske lokalne samouprave i Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine obezbeđeno je 46,8 miliona dinara za prvu fazu vodozahvata i priklјučnog cevovoda u naselјu.
- U dobroj komunikaciji i saradnji sa Upravom za kapitalna ulaganja Vojvodine, sa direktorom Nebojšom Malenkovićem, uz potpuno razumevanje potreba opštine Bečej, došli smo do toga da praktično dobijemo oko 46,8 miliona dinara za realizaciju projekta u Bačkom Petrovom Selu kada je u pitanju vodozahvat i vodovodna mreža – rekao je Vuk Radojević, predsednik opštine Bečej. – Imali smo sastanak u Novom Sadu prošle nedelje i čvrsta uveravanja da će nam sredstva biti dodeljena i telefonski razgovor početkom ove nedelje tokom kojeg mi je gospodin Malenković potvdio da je potpisao rešenje kojim se opštini Bečej odobrava 46,8 miliona dinara za rešenje dugogodišnjeg problema u Bačkom Petrovom Selu. Svi znamo da je tamo i dalje u upotrebi „žuta“ voda, arteska voda, a ovom investicijom dobiće se voda istog kvaliteta kao i u ostalim naseljenim mestima u opštini. Na konkurs za ova sredstva smo aplicirali bez ikakvog učešća i to je ono što je za nas veliki rezultat i veliki uspeh u saradnji lokalne samouprave i Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine. Vrlo sam zadovoljan zbog svega ovog – napomenuo je Radojević. 
Takođe, za izgradnju saobraćajnice u ulici Rečo Janoša, od Arpada G. Balaža do ulice Alekse Šantića, Uprava je dodelila 1,6 miliona dinara kojima će u potpunosti biti finansirana realizaciju ovog projekta.
Inače, trenutno, u Bačkom Petrovom Selu snabdevanje stanovništva vodom se obavlja iz mreža mikrovodovoda, koji su od 2008 godine međusobno povezani u jedan sistem. Svaki od mikrovodovoda, ima po jedan bunarski vodozahvat. Bunari kaptiraju vodonosne horizonte na dubinama između 180 i 360 m. Svi bunari zahvataju tzv. “žutu vodu”. Bunari su formirani u periodu od 1962. godine do 1986. godine. Izdašnost bunara se kreće u opsegu od 0,5 i 4 l/s, u zavisnosti od prečnika bušotine. Bunari su opremljeni većinom klipnim crpnim agregatom zanatske izrade, koji su tehnički dotrajali i čije održavanje predstavlja poseban problem zbog nedostatka rezervnih delova. Veliki problem je i kontinualno opadanje izdašnosti bunara, zbog čega u letnjem periodu nema dovoljno vode u špicevima potrošnje.

Pored nedostajućih količina veliki i zastarele vodovodne mreže, problem je i kvalitet vode u B.P.Selu . Parametri koji prekoračuju propisane dozvoljene koncentracije, na vodonosnom sloju "žute vode", u odnosu na t.zv. “belu vodu” (slojevi od 60 do 130 m) su sledeći: boja, mutnoća, slobodni ugljen dioksid, organske materije (potrošnja KMnO4), amonijum jon, gvožđe, mangan, arsen. Poseban problem u kvalitetu "žute vode" ima prisustvo metana u vodi, koji može dovesti do eksplozije, ako se isti nakupi kod kućnih aparata (bojler, mašina za veš). Pored gore navedene fizičko-hemijske neispravnosti vode, problem kod korišćenja "žute vode" u vodosnabdevanju je i mikrobiološka neispravnost vode. Naime, zbog povećanog sadržaja huminskih materija zabranjeno je hlorisanje ove vode, zbog čega voda u vodovodnoj mreži najčešće je mikrobiološki neispravna. Mikrobiološki neispravna voda ugrožava zdravlje stanovništva.
I fazom izgradnje vodozahvata u BPS obuhvaćeno je opremanje bunara B-1 i B-2, izrada platformi za smeštaj opreme bunara B-1 i B-2, izradu poveznih cevovoda na vodozahvatu između bunara i hidroforske kućice, izradu priključnog cevovoda od hidroforske kućice do naselja, izradu elektro instalacije na lokaciji vodozahvata, izradu i opremanje šahtova na vodozahvatu (sabirni šaht i šahtovi merača protoka), izradu i opremanje hidroforske kućice sa hidromašinskom i elektro opremom i
uređenje kruga vodozahvata (pristupne saobraćajnice, ograda i kapija). 
Nakon izgradnje I faze vodozahvata kvalitet vode u BPS će biti na nivou ostalih naselja u opštini Bečej (osim Bečeja, gde postoji fabrika vode), jer će se koristiti "bela voda" za vodosnabdevanje, koji će se moći hlorisati. Zbog dezinfekcije (hlorisanja), postići će se mikrobiološka ispravnost vode, i tako voda neće ugrožavati zdravlje korisnika.
Nakon izgradnje I faze vodozahvata, osim kvaliteta reši će se i nedostajuća količina vode. Očekuje se da dva izbušena bunara daju oko 20 l/s vode, koje bi bilo sasvim dovoljno za nesmetano vodosnabdevanje tokom cele godine.
Izgradnja I faze vodozahvata u BPS je tako koncipirana tako da se uklapa u oba moguća buduća rešenja (opštinski vodovod - dovod vode iz Bečeja, fabrika vode u BPS), ali i sa bude samo po sebi jedna funkcionalna celina.

 
Vesti Za vodovod u Bačkom Petrovom Selu 46,8 miliona dinara

Anketa

Da li ste zadovoljni uslugama Online Servisa?
 

Anketa

Kako ocenjujete usluge JP Vodokanal-a?