22. mart - Svetski dan voda, kapitalni projekti u JP Vodokanal-u

PDF Štampa El. pošta

Danas, 22. marta se obeležava svetski dan voda

Svetski dan voda obeležava se svake godine 22. marta. Taj dan je usvojen rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine. Već od 1993. godine ovaj dan je počeo da se obeležava i, vremenom, značaj ovog dana je počeo da raste. Ovim danom Ujedinjene nacije žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Voda ima neprocenjiv značaj u evoluciji živog sveta. Voda praktično predstavlja uslov opstanka života na Zemlji. Prvi oblik života nastao je u vodi. Voda u svetskom okeanu predstavlja prirodni regulator temperature na Zemlji. Voda omogućava uzgajanje poljoprivrednih kultura što je neophodan uslov za proizvodnju hrane. Koristi se i u ostalim privrednim aktivnostima - vodosnabdevanju, industriji, saobraćaju i drugim delatnostima. Globalna potrošnja vode se povećava svake godine. Voda obuhvata 2/3 Zemljine površine i sa zapreminom od 1,6 milijardi km kubnih predstavlja najrasprostranjeniju životnu sredinu. Kopnene vode čine samo 0,5% svih vodenih prostranstava na Zemlji i raspoređene su kao površinske i podzemne vode.

(izvor: https://sr.wikipedia.org/)

Svetski dan voda 2024

 

Činjenica je, da zaštita izvorišta pitke vode, kao i obezbeđivanje dovoljno količine kvalitetne vode za piće postaje sve zahtevniji zadatak u savremenom svetu, tako i preduzeće JP “Vodokanal” čini sve da odgovori ovom kompleksnom zadatku. JP „Vodokanal“ može da se pohvali, da u saradnji sa svojim osnivačem, opštinom Bečej, već godinama uspešno konkuriše za finansiranje ili sufinansiranje kapitalnih projekata za izgradnju i rekonstrukciju objekata sistema vodosnabdevanja i odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda. U narednom periodu nas očekuje kapitalni projekti, kao što su:

  1. Izgradnja magistalnih vodova vodovodne mreže u Bačkom Petrovom Selu, vrednost investicije 87.768.228,05 RSD, početak radova: do kraja marta 2024. godine, status projekta: potpisan ugovor za izvođenje;
  2. Izvođenje radova na izgradnji kanalizacione mreže u Bečeju, procenjena vrednost investicije 1.998.643.143,00 RSD, početak radova: do kraja leta 2024. godine, status projekta: u toku je postupak javne nabavke za odabir izvođača radova;
  3. Rekonstrukcija i izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bečeju, vrednost investicije 1.261.438.080,00 RSD, početak radova: do kraja 2024. godine, status projekta: potpisan ugovor za izvođenje.
 
Vesti 22. mart - Svetski dan voda, kapitalni projekti u JP Vodokanal-u

Anketa

Da li ste zadovoljni uslugama Online Servisa?
 

Anketa

Kako ocenjujete usluge JP Vodokanal-a?